Vlani absolvovali obyvatelia Slovenska takmer 11-miliónov súkromných ciest spojených s prenocovaním. Medziročne počet ciest narástol o 13 percent, no stále sa nedostal na hodnoty z čias pred pandémiou. Informoval o tom Štatistický úrad SR.


Najdynamickejšie sa oproti minulému roku, takmer o tretinu zvýšili počty zahraničných pobytov, a platilo to pre dlhodobé (4 a viac nocí) aj krátkodobé pobyty (1 až 3 noci). Ľudia zrealizovali za rok 3,9 milióna ciest do zahraničia. Najnavštevovanejšou krajinou bolo v rámci zahraničného cestovného ruchu Česko.

Počet domácich pobytov minulý rok vzrástol medziročne len o 4,5 percenta, obyvatelia Slovenska absolvovali celkovo 7,1 milióna dovoleniek na Slovensku. Najčastejšie na pobytoch v rámci Slovenska strávili cestujúci jednu až tri noci.

Priemerné výdavky na jednu cestu vzrástli medziročne o viac ako 20 percent a platilo to ako pri domácich, tak aj zahraničných cestách. Pri tuzemských pobytoch ľudia vlani minuli v priemere 202 eur na cestu, pri zahraničných pobytoch až 624 eur. Do pobytov tak investovali približne o 30 percent viac ako pred pandémiou.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: