Plošné vyplácanie 13. dôchodkov je plytvaním, ktoré do budúcna bude tlmiť rast ekonomiky a s tým aj príjmy obyvateľstva. Upozornila na to Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS). Podľa analytikov z INESS sa v diskusii o starobných dôchodkoch takmer vždy pracuje s predpokladom, že dôchodcovia poberajú nízke dávky, z ktorých sa dá len ťažko vyžiť. To je podľa nich veľmi skresľujúci pohľad.


INESS si preto vyžiadal od Sociálnej poisťovne informácie o počte a výške vyplácaných dôchodkov. Zo štatistík vyplýva, že viac ako 107-tisíc starobných dôchodcov poberalo dôchodkové dávky vyššie ako tisíc eur mesačne Ďalších vyše 377-tisíc starobných dôchodcov má penziu od 685 eur do 999 eur. Viac ako čistú minimálnu mzdu pracujúceho človeka vo výške 616 eur poberalo mesačne viac ako 645- tisíc dôchodcov. Nižší ako minimálny dôchodok poberá zhruba 48-tisíc ľudí.

Analytici považujú za kľúčové hlavne porovnanie penzistu s človekom, ktorý pracuje za minimálnu mzdu. „Bezdetný jednotlivec pracujúci za minimálnu mzdu nemá nárok na žiadnu dávku sociálneho systému. Štátny sociálny systém považuje tento príjem za dostačujúci na živobytie. Na rozdiel od starobných dôchodcov, človek s minimálnou mzdou obyčajne nevlastní nehnuteľnosť, a jeho náklady a úroveň spotreby sú v porovnaní so starobným dôchodcom vyššie,“ upozorňuje INESS.

Ešte markantnejší rozdiel je podľa inštitútu pri porovnaní dôchodcu s priemerným dôchodkom a jednotlivca poberajúceho dávku v hmotnej núdzi. Dávka so všetkými príplatkami v prípade jednotlivca dosahuje mesačne 267 eur. Na rozdiel od dôchodcov jej poberateľ predpokladaných 606 eur v podobe 13. dôchodku nedostane.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: