Bez ďalšej podpory zamestnávania cudzincov na Slovensku je ohrozená funkčnosť niektorých odvetví a veľkých podnikov. Avšak je potrebné prehodnotiť financovanie samospráv tak, aby na podporu zamestnávania cudzincov nedoplácali mestá a ich obyvatelia. Zhodli sa na tom zástupcovia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ SR) Slovenskej republiky po spoločnom stretnutí s Úniou miest Slovenska.


Pracujúci cudzinci s dlhodobým pobytom na Slovensku sú zdaňovaní podobne, ako slovenskí občania. Prispievajú do verejných financií prostredníctvom dane z príjmu, sociálneho a zdravotného poistenia. Práve dane z príjmu fyzických osôb sú rozhodujúcim zdrojom pre mestá, z ktorého financujú služby a infraštruktúru pre všetkých obyvateľov.

„Avšak dane, ktoré cudzinci odvedú štátu, sa do miest nedostanú. Mestá tak prichádzajú o významnú finančnú čiastku, ktorá by mohla byť použitá na ich rozvoj a skvalitnenie služieb pre všetkých, ktorí v nich žijú. Riešenie tohto problému si vyžaduje efektívnu a inkluzívnu stratégiu na všetkých úrovniach. A to tak, aby boli financie spravodlivo a systémovo prerozdelené a zohľadňovali miesto, kde cudzinci žijú,“ tvrdí AZZZ SR.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: