Investičná platforma Portu spúšťa zvýhodnené dôchodkové účty. Sú určené na na dlhodobé investovanie na dôchodok.


Podľa Portu záujem ľudí o vlastné šetrenie si na dôchodok stúpa. Preto im umožní spočítať, s akým príjmom môžu na starobe rátať. V prípade, že im odhadovaný príjem nestačí, kalkulačka im povie, koľko peňazí by si mali odložiť.

O tom, že ľudia sa čoraz menej spoliehajú v dôchodkovom zabezpečení na štát, svedčia aj prieskumy. „Kým v roku 2022 až 52 % ľudí v prieskume agentúry Ipsos uvádzalo, že príjem na penzii nechávajú na štát, na prelome tohto a minulého roku ich už bolo iba 41,8 %. Zároveň z našich dát sledujeme, že počet ľudí, ktorí si odkladajú na starobu, postupne stúpa,“ povedal analytik investičnej platformy Portu Marek Malina.

Dokazuje to aj dĺžka investičného horizontu, ktorý si klienti Portu volia. Až 47,7 % tých, ktorí sa rozhodli svoju investíciu na Portu časovo viazať, si vybralo najdlhšiu – 15-ročnú viazanosť. Investorov, ktorým vyhovuje iba 5-ročná viazanosť, bolo len 22 %.

Portu chce sporenie na dôchodok podporiť aj novými dôchodkovými účtami. „Tie ponúkajú zvýhodnený poplatok maximálne 0,5 % p.a. z výšky spravovaného majetku, čo je necelá polovica oproti bežným poplatkom na trhu. S rastúcim objemom majetku investorov na ich dôchodkovom účte plánujeme v budúcnosti poplatok za správu investícií ďalej znižovať. Podobne je to aj pri bežných účtoch na Portu,“ tvrdí marketingový manažér Portu Július Bartók.

Firma si pri dôchodkových účtoch nebude pýtať iný poplatok. Podľa Portu vďaka tomu bude mať investor na konci investičného horizontu viac peňazí. Ak by si napríklad niekto odkladal mesačne 50 eur počas 30 rokov, bude mať pri priemernom ročnom zhodnotení vo výške 8 % na konci nasporených 64 532 eur. V prípade, že by bol poplatok na úrovni 1,2 percenta, nasporená suma by dosiahla 56 671 eur.

„Na prvý pohľad minimálny rozdiel v poplatku tak pre klienta znamená takmer osemtisíc ušetrených eur. S výškou pravidelne odkladanej sumy tento rozdiel prirodzene rastie,“ tvrdí M. Malina.

Kto chce využiť zvýhodnený poplatok, môže svoje peniaze vybrať až po dovŕšení veku 60 rokov. V prípade, ak by niekto vybral peniaze skôr, firma mu dopočíta poplatok do základnej úrovne vo výške jedného percenta ročne. „Týmto chceme predísť využívaniu dôchodkových účtov na krátkodobé investovanie. Peniaze však má investor stále k dispozícii. V prípade vážnych a nečakaných životných situácií má istotu, že sa k svojim úsporám dostane okamžite bez toho, aby musel platiť osobitnú zmluvnú pokutu. Príde len o poskytnutú zľavu,“ vysvetľuje J. Bartók.


Prečítajte si ďalšie články na túto tému: