Slovensko si dnes znovu požičalo peniaze na medzinárodnom trhu. Investori sa zaujímali predovšetkým o dlhopisy, ktoré sú splatné v roku 2033 a 2035.


V prípade dlhopisov splatných v roku 2033 dosiahol priemerný akceptovaný výnos 3,1883 percenta ročne. Pri dlhopisoch splatných v roku 2035 to bolo 3,3857 percenta.

„Pozitívom je, že v porovnaní s poslednou aukciou, ktorá bola v júni, si investori dnes od Slovenska vypýtali nižší výnos. Pri kratších dlhopisoch, ktoré štát ponúkal aj na jar, bol pokles priemerného požadovaného/akceptovaného výnosu výraznejší,“ uviedol makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Slovensko sa podľa neho vďaka relatívne štedrej cenovej politike a dobrému načasovaniu aukcií zo strany ARADAL-u, nachádza aktuálne v komfortnej situácií, keď sú potreby financovania štátu už faktický pokryté. „To naznačuje, že podobne ako dnes, aj najbližšie aukcie budú realizované v podmienkach, ktoré budú vytvárať nižší tlak na požadovaný výnos, pričom do konca roka sú na pláne ešte dve aukcie,“ uviedol M. Kočiš.

Investori podľa neho zohľadnili očakávania, ktoré súvisia s celkovým globálnym vývojom, pričom sa očakáva najmä pokračovanie uvoľňovania utiahnutej menovej politiky. „Možno očakávať, že uvoľnenejšia menová politika má, resp. bude mať za následok aj čiastočnú korekciu našej rizikovej prirážky voči nemeckým dlhopisom, ktoré sú považované za bezpečný prístav,“ dodal M. Kočiš.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: