Zamestnávatelia v oblasti gastra a hotelierstva hlásia akútny nedostatok kvalifikovaných zamestnancov. Tých podľa odborníkov chýba naprieč ubytovacími a stravovacími zariadeniami na Slovensku až viac ako 20-tisíc. Upozornila na to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) a žiada o čo najskoršie prijatie systémových zmien.
Nedostatok ľudí v tomto sektore asociácia pripisuje pandémii. Napriek tomu, že v minulom roku došlo v sektore k výraznému oživeniu, väčšina pracovníkov, ktorí z neho odišli, sa už pracovať späť do reštaurácií a hotelov nevrátila. Nedostatok zamestnancov tak podľa AHRS mnohých prevádzkovateľov donútil obmedzovať otváracie hodiny či kapacity svojich prevádzok.
Platy zamestnancom v gastre a hotelierstve sú pritom na čele rebríčka v medziročnom raste miezd, pričom ako jediné dokázali rásť nad úroveň aktuálnej inflácie.
Prečítajte si ďalšie články na túto tému: