Slovnaft nebude platiť solidárny príspevok. Tvrdí, že sa na neho táto špeciálna daň, ktorú zaviedla ešte vláda Eduarda Hegera, nevzťahuje. Informoval o tom magazín Index.


Slovnaft mal platiť špeciálnu daň, pretože v čase, keď boli vysoké ceny ropy, nakupoval túto komoditu lacnejšie z Ruska. Vláda pri zavedení príspevku vychádzala z nariadenia Rady EÚ. Slovensko zaviedlo vyššiu špeciálnu daň, než o akej hovorilo toto európske nariadenie. V roku 2022 mal Slovnaft zaplatiť 55 percent a v minulom roku už 70 percent.

Za rok 2022 Slovnaft túto daň aj odviedol. Štátu poslal 519,7 milióna eur. Teraz mal zaplatiť solidárny príspevok za rok 2023. Firma však podľa Indexu tvrdí, že ho platiť nemusí.

Slovnaft podľa Indexu vychádza z toho, že v nariadení Rady EÚ je uvedené, že špeciálnu daň musia platiť len tie subjekty, ktoré dosahujú minimálne 75 percent obratu „z oblasti ťažby, dobývania, rafinácie ropy alebo výroby koksárenských produktov“.

Hovorca Slovnaftu Anton Molnár pre Index povedal, že firma tento limit síce prekročila v roku 2022, ale v roku 2023 už nie. Firma totiž podniká aj v oblastiach, na ktoré sa táto extra daň nevzťahuje. Podľa Slovnaftu za posledných päť rokov obrat z rafinácie ropy len raz prekročil 75 percent z celkového obratu firmy.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: