Sociálnej poisťovne nebude stačiť 1,6 miliardy, ktoré jej štát v tomto roku sľúbil na dofinancovanie dôchodkov. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR totiž Sociálna poisťovňa z tohto balíka za prvých šesť mesiacov minula už viac ako 80 percent. Štát preto bude musieť Sociálnej poisťovni poslať ďalšie peniaze, čo bude vytvárať tlak na zvýšenie deficitu.


Práve výdavky, ktoré poskytuje Sociálna poisťovňa, označil Najvyšší kontrolný úrad za najväčšiu záťaž pre rozpočet. Ide najmä o vyplácanie starobných dôchodkov, predčasných dôchodkov, 13. dôchodkov či o valorizáciu penzií.

V januári sa síce penzie valorizovali len o 3,6 percenta, no v minulom roku prebehli až dve valorizácie. Kým na začiatku roku 2023 sa penzie zvýšili o 11,8 percenta, následne v júli stúpli o ďalších 10,6 percenta. Sociálna poisťovňa musí preto vynakladať na dôchodky výrazne viac peňazí ako v predchádzajúcich rokoch.

Okrem toho minulý rok bolo mimoriadne výhodné odísť do predčasnej penzie. Mnohým ľuďom sa oplatilo odísť koncom roku, pretože vďaka dvom valorizáciám dostali vyšší dôchodok, ako keby počkali na riadnu penziu v roku 2024.

Štát v roku 2024 navyše výrazne navýšil 13. dôchodky. Tie budú závisieť od priemernej sumy daného druhu dôchodku. Všetci starobní a predčasní penzisti tak dostanú 606,30 eura. V minulom roku bol maximálny 13. dôchodok na úrovni 300 eur. Takúto sumu dostali len penzisti s nízkym dôchodkom. S narastajúcou penziou sa suma minimálneho dôchodku znižovala až na 50 eur.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: