Tento rok bol vôbec najťažším v histórii slovenského pekárstva od nadobudnutia samostatnosti Slovenska v roku 1993. Tvrdí to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Štát podľa zväzu preukázal neschopnosť chrániť svoju kritickú infraštruktúru. V budúcom roku budú preto podľa pekárov ceny pekárskych výrobkov a koláčov ďalej rásť.
„Štát sektoru pomáhal minimálne a naopak legislatívne zmeny, ktoré sa udiali v priebehu roka pekárom, cukrárom a cestovinárom ešte viac poškodia. Desiatky pekární v regiónoch museli v priebehu roka svoje prevádzky pre extrémne zvýšené náklady a nemožnosť kúpy energií za iné ako spotové, burzové ceny, zatvoriť,“ tvrdí SZPCC.
„Neschopnosť štátu podporiť v tejto kríze tak strategický sektor, ktorý je súčasťou kritickej infraštruktúry krajiny znamená zníženie konkurencieschopnosti slovenského pekárstva oproti zahraničnej konkurencii,“ dodali pekári.