V marci budúceho roku plánuje Slovensko vydať štátne dlhopisy pre bežných ľudí. Jeden dlhopis by mal mať hodnotu tisíc eur a ročný výnos by mal dosahovať okolo troch percent. Celkovo si chce vláda takto požičať približne 300 miliónov eur. Dlhopisy majú mať splatnosť dva a štyri roky.


Podľa makroekonomického analytika Slovenskej sporiteľne Mariána Kočiša vzhľadom na výšku minimálnej investície tisíc eur budú tieto dlhopisy dostupné pre relatívne širokú verejnosť. Upozorňuje však, že keďže stále ide o investičný nástroj, je umiestnenie peňazí do neho potrebné zvážiť podľa individuálnej situácie.

Výhodou nových dlhopisov bude to, že výnosy z nich budú oslobodené od daní a odvodov. V porovnaní s termínovanými vkladmi, ktoré núkajú podobné zhodnotenie, by tak investori mali zarobiť viac.

„Myšlienka poskytovať štátne dlhopisy občanom je v okolitých štátoch dobre etablovaná a hoci pôjde o doplnkový druh financovania z pohľadu štátu, pre domácnosti môže predstavovať ďalší nástroj pre ich vstup na investičný trh. Slovensko pritom patrí z pohľadu alokácie finančného majetku domácností v investičných produktoch medzi konzervatívne krajiny,“ vraví M. Kočiš.

Pre štát pôjde len o doplnkový zdroj financovania, keďže takto plánuje získať približne 2,5 percenta z peňazí, ktoré si bude potrebovať budúci rok požičať.

Prečítajte si ďalšie články na túto tému: