Návrh novely zákona o živnostenskom podnikaní strany SaS, ktorý počíta so zrušením remeselných živností v oblastiach výroby chleba, pečiva, zákuskov, mliečnych a mäsových výrobkov, ohrozuje slovenských konzumentov a ničí bezpečnosť a vysoké renomé slovenských potravín. Tvrdí to Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
„Ak by mohol chlieb, pečivo, zákusky, mliečne či mäsové výrobky vyrábať ktokoľvek bez nevyhnutnej kvalifikácie a praxe, k spotrebiteľom by putovali zdravie ohrozujúce potraviny. Treba si pritom uvedomiť, že takéto potraviny by sa dostávali nielen k individuálnym spotrebiteľom, ale aj do zariadení verejného stravovania – od pôrodníc, škôlok, škôl, cez reštaurácie, nemocnice až po domovy dôchodcov. Takýto hazard so zdravím slovenských spotrebiteľov a prakticky zničenie jedného z najefektívnejších európskych systémov výroby bezpečných potravín považujeme za neakceptovateľný,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.
Zákonodarcovia poslaneckým návrhom chcú zrušiť viaceré remeselné živnosti a spraviť z nich živnosti voľné. Týka sa to aj množstva živností v oblasti výroby potravín vrátane výroby pekárskych a cukrárskych výrobkov, ale napríklad i mäsovýroby, produkcie mliečnych výrobkov či piva. Túto problematiku pritom podľa SZPCC poslanci nekomunikovali s nikým z dotknutých, ani so sektorovými zväzmi ani s komorami združujúcimi potravinárov.
Slovensko má podľa pekárov dlhodobo jednu z najvyšších bezpečností potravín v Európskej únii, čo potvrdila v minulosti aj Európska komisia. „Potravinové škandály sa našej krajine nevyhýbajú náhodou, súvisí to s kombináciou požiadaviek na výrobcov potravín a ich kontrolou. Výroba potravín si vyžaduje nielen hygienické podmienky, ale najmä odborné znalosti a príslušnú prax, ktoré zabezpečia ich kvalitu, bezpečnosť a zdravotnú nezávadnosť,“ tvrdí SZPCC.
Prečítajte si ďalšie články na túto tému: